Zarówno w prywatnych domach, jak i ogromnych zakładach spożywczych mrozi się żywność. Dzięki temu można w znaczniej mierze przedłużyć jej świeżość oraz przydatność do spożycia. Jest to także doskonały sposób przechowywania np. wypieków lub przygotowanego do nich ciasta. W przeciwnym razie produkcja hurtowa byłaby znacznie trudniejsza. Czy jednak mrożenie nie wpływa negatywnie na jakość wypieków? Sprawdźmy!
Wpływ mrożenia na wypieki
Wiele osób uważa, że mrożenie może mieć negatywny wpływ na jakość wypieków. My jednak rozwiewamy ten niesłusznie powielany mit. Pieczywo przechowywane w komorach mroźniczych nie traci swojego smaku, zapachu ani pożądanej konsystencji. Nie zmienia się też w nim zawartość wartości odżywczych.
Mrożenie ciasta jest wręcz konieczne w celu zapewnienia mu odpowiednich warunków do przechowywania w magazynie i transportu do punktów sprzedaży. Niekiedy proces ten zajmuje bowiem nawet kilka tygodni, zanim wypieki trafią w ręce konsumentów. W tym czasie świeże, upieczone pieczywo zwyczajnie by się popsuło i nie nadawało do spożycia. Przechowywanie zamrożonego ciasta pozwala też piekarniom wypiek dokładnie takiej ilości, jaka się sprzeda w ciągu dnia.
Wykorzystanie profesjonalnych sprzętów
Jak wspomnieliśmy, mrożenie nie wpływa w negatywny sposób na jakość wypieków, jednak wyłącznie pod jednym warunkiem. Musi być ono przeprowadzone w odpowiedni sposób, a także w określonej temperaturze. Standardowe zamrażarki mogą nie spełniać takich wymagań, dlatego w profesjonalnych zakładach produkcyjnych żywność wykorzystywane są specjalne, nowoczesne urządzenia, takie jak komory szokowego mrożenia.
Proces mrożenia szokowego odbywa się w nich przy temperaturze -35 stopni, więc jest bardzo szybki i skuteczny nawet w przypadku dużych ilości surowca. Urządzenia te pozwalają w bezpieczny sposób przechowywać zamrożone produkty w stałej temperaturze bez obaw o wysuszenie czy pogorszenie smaku ciasta.