Czym charakteryzują się urządzenia typu multidrop?

Duże zakłady piekarnicze i cukiernicze opierają swoją pracę na rozmaitych urządzeniach. To właśnie one umożliwiają masową produkcję. W przeciwnym razie wytworzenie tak dużej ilości rozmaitych wyrobów zajmowałoby znacznie więcej czasu i byłoby bardziej pracochłonne. Jednym z często wykorzystywanych sprzętów są maszyny typu multidrop. Odpowiadamy, czym się one charakteryzują oraz jakie zalety ma ich zastosowanie!

Do czego służą urządzenia typu multidrop?

Urządzenia typu multidrop wyposażone są przede wszystkim w specjalny dozownik, który pracuje automatycznie oraz zbiornik na surowe ciasto. W jego wnętrzu można umieścić bardzo dużą ilość surowca naraz, dzięki czemu maszyna jest w stanie wyrobić ogromną ilość jednakowych produktów w krótkim czasie bez konieczności jej uzupełniania. Głównym zadaniem urządzenia jest porcjowanie znajdującego się w zasobniku ciasta na właściwej wielkości kawałki.

Oczywiście objętość porcji jest ustawiana zgodnie z potrzebami danego produktu. Podzielone ciasto jest odpowiednio formowane, aby miało pożądany, identyczny dla każdego kęsa, kształt. Ręczne wykonywanie tych czynności nie dałoby tak dobrych efektów ani nie byłoby tak sprawne, jak w przypadku pracy zautomatyzowanej maszyny. W kolejnym kroku podzielone ciasto transportowane jest na dalsze stanowiska.

Zalety wykorzystania maszyn typu multidrop do ciastek

Inwestycja w maszyny typu multidrop do ciastek może się bardzo szybko zwrócić, ponieważ nie tylko zwiększa zyski, ale też obniża koszty związane np. z zatrudnianiem większej ilości pracowników. Jej wykorzystanie znacznie przyspiesza wykonywaną pracę, a także:

  • umożliwia produkcję wielu ciastek naraz (nawet kilkaset tysięcy w ciągu doby),
  • gwarantuje powtarzalny kształt i identyczną masę produktów,
  • pozwala na wzrost wydajności produkcji poprzez ograniczenie pracy manualnej.

Wszystko to wpływa rentowność produkcji. Jednorazowy wydatek na urządzenie multidrop może szybko zwiększyć zyski spowodowane efektywniejszą produkcją, a co za tym idzie – większą sprzedażą ciastek i innych wyrobów na co dzień.

Scroll to Top