Do jakich rodzajów ciast służy miesiarka spiralna?

Podczas przygotowywania niektórych wyrobów cukierniczych i piekarniczych może nie wystarczyć tradycyjny mikser. W takim przypadku warto mieć profesjonalną miesiarkę. Po to urządzenie sięgają nie tylko lokale zajmujące się pieczeniem zawodowo, ale także amatorzy przyrządzania słodkich wypieków. Czym jest miesiarka i czemu warto po nią sięgnąć?

Do czego służy miesiarka?

Miesiarka spiralna przyda się każdemu, komu zależy na jednolitej konsystencji wyrabianych mas i to o różnej konsystencji. Bez problemu radzą sobie z ciastem pszennym oraz pszenno-żytnim, z którego można przyrządzić smaczne puszyste bułki, bagietki czy chleb. Tego rodzaju urządzenia dobrze radzą sobie również z ciastem drożdżowym, a więc przygotowywanie rogalików albo drożdżówek nie będzie już stanowiło problemu. Po miesiarkę warto sięgnąć podczas wykonywania takich wyrobów cukierniczych i półcukierniczych jak babeczki, pączki, jagodzianki, croissanty oraz precelki. Śmiało, można jej też użyć przy wyrabianiu ciasta na eklerki, biszkopt, a także spodu na pizzę. Tak więc tego typu urządzenie znacznie ułatwi przyrządzanie słodkich wypieków.

Miesiarka spiralna – jakie ma zalety?

Miesiarkę spiralną można wykorzystać, przy pieczeniu różnego rodzaju wyrobów cukierniczych i piekarniczych co jest sporym udogodnieniem, ponieważ nie trzeba wyposażać kuchni w kilka sprzętów. A to wszystko dzięki specjalnemu kształtowi mieszadełka. Ponadto świetnie radzą sobie one z wymieszaniem wszystkich składników, nawet jeżeli zapełnienie dzieży wynosi jedynie 5%. Również wielkość tego typu urządzenia można dostosować do swoich potrzeb i ilości dostępnego miejsca w kuchni. Można znaleźć także modele o pojemności na ciasto od 25 do 200 kilogramów. Mniejsze warianty są przeznaczone do użytku domowego albo do małej gastronomii. Z kolei na większe zazwyczaj stawiają piekarnie bądź cukiernie. Trzeba wspomnieć, że miesiarki stoją stabilnie na podłożu, więc nie przesuwają się podczas pracy.

YouTube