Praca zakładów piekarniczych i cukierniczych opiera się przede wszystkim na nowoczesnych piecach do wypiekania produktów. Zaawansowane rozwiązania wykorzystywane w urządzeniach pozwalają na szybszą i sprawniejszą pracę, a także produkcję wielu pysznych wypieków. Jednym z rodzajów pieców używanych w piekarniach są modele obrotowe. Sprawdźmy w artykule, jak one działają oraz jakie jest ich zastosowanie!
Jak działają piece obrotowe?
Nazwa pieca obrotowego wynika z jego budowy oraz sposobu działania. W komorze umieszczany jest wózek z wyrobami, który się obraca, dzięki czemu produkty wypiekane są równomiernie z każdej strony i na każdym poziomie. Piec działa na zasadzie wymuszonej konwekcji i wyposażony jest w cyrkulacyjny wentylator. Umożliwia to dokładne rozprowadzanie gorącego powietrza oraz wprowadzanie go kanałami do komory wypiekowej.
Ogromnym atutem pieców obrotowych jest zminimalizowanie strat ciepła, a w niektórych modelach dodatkowo odzysk ciepła ze spalin. Drzwi komory wypiekowej są niezwykle szczelne, co przekłada się na oszczędność procesu. Pieczywo umieszczone wewnątrz komory natomiast dzięki temu nie wysycha.
Zastosowanie pieców obrotowych w piekarnictwie
Piece obrotowe, w zależności od rozmiaru, wykorzystywane są w rozmaitych miejscach, w których konieczne jest wypiekanie pieczywa i innych produktów na bieżąco. Kompaktowe modele z zasilaniem elektrycznym świetnie sprawdzają się np. w sklepach i supermarketach, a także na stacjach benzynowych i w innych lokalach bez instalacji olejowej czy gazowej. Większe piece obrotowe natomiast wykorzystywane są w piekarniach i cukierniach, a także dużych zakładach spożywczych. Wykonane ze stali nierdzewnej oraz wyposażone w masywne i solidne drzwi umożliwiają intensywną, ciągłą pracę, a także sprawną produkcję wysokiej jakości wypieków.