Jak dbać o czystość maszyn piekarniczych?

Produkcja żywności wymaga zachowania niezwykle rygorystycznych zasad higieniczno-sanitarnych, aby gotowe produkty były całkowicie bezpieczne do spożycia, a wykorzystywane urządzenia jak najdłużej żywotne. Reguły te dotyczą między innymi dbałości o stan wszystkich używanych w zakładzie maszyn piekarniczych, które muszą być systematycznie czyszczone. W jaki sposób należy je czyścić? Sprawdźmy!

Regularność czyszczenia

Przede wszystkim bardzo istotne jest, że maszyny piekarnicze powinny być czyszczone regularnie. Systematyczne mycie wszystkich ich elementów zapobiega powstawaniu bardziej uporczywych zabrudzeń, których usunięcie mogłoby wymagać mocniejszych środków chemicznych oraz znacznie większej ilości czasu. Produkcja ciasta na higienicznych liniach, a także pieczenie go w czystych piecach zapewnią wypiekom doskonały smak i zapach.

Ponadto właściwe dbanie o czystość i higienę urządzeń wykorzystywanych w zakładach piekarniczych pozytywnie wpływa na ich żywotność oraz zmniejsza możliwość wystąpienia awarii. Co więcej, dzięki temu redukowane jest zużycie energii elektrycznej, ponieważ sprzęty działają prawidłowo nawet przy intensywnym użytkowaniu.

Czyszczenie wszystkich elementów

Sposobów czyszczenia maszyn piekarniczych jest wiele, a wybrane metody powinny być dostosowane do rodzaju urządzenia oraz poziomu zabrudzenia. Można wykorzystywać w tym celu aktywną pianę, myjkę ciśnieniową lub wodę z octem i sodą oczyszczoną. Wiele urządzeń ma także funkcję automatycznego czyszczenia, która powinna być uruchamiana regularnie.

Bardzo istotne jest jednak, by zwracać uwagę nawet na miejsca trudno dostępne i myć wszystkie elementy maszyn, a więc:

  • blaty i ścianki zewnętrze,
  • wnętrze maszyn i wentylatory,
  • gałki regulacyjne,
  • drzwiczki łącznie z zawiasami, uszczelkami i szybami,
  • blachy i ruszty.

Pamiętaj, że powyższe elementy powinny być również dezynfekowane, jednak wyłącznie przy pomocy środków przeznaczonych do sprzętów, które mają kontakt z żywnością. Dobór odpowiednich metod pozwoli zachować właściwe warunki higieniczno-sanitarne w każdej piekarni.

Scroll to Top