Dbałość o czystość urządzeń piekarniczych to jedna z najistotniejszych zasad higieniczno-sanitarnych w piekarniach, cukierniach i punktach gastronomicznych. Systematyczne i dokładne czyszczenie pieców pozwala zapobiec tworzeniu się trudnych do usunięcia zabrudzeń, a tym samym uniknąć czasochłonnego czyszczenia i stosowania agresywnych środków chemicznych. Jak dbać o higienę urządzeń piekarniczych?
Sposoby czyszczenia pieców piekarniczych
Przed przystąpieniem do czyszczenia pieca piekarniczego należy upewnić się, że jest on odłączony od sieci elektrycznej. Wyjątkiem są tutaj duże urządzenia piekarnicze, które działają w trybie ciągłym i które można czyścić podczas ich pracy za pomocą specjalnego odkurzacza piekarniczego.
Niektóre nowoczesne urządzenia piekarnicze wyposażone są w funkcję samooczyszczania lub czyszczenia pyrolitycznego. W takim przypadku wystarczy czuwać nad procesem i postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do sprzętu. Automatyczne czyszczenie urządzeń powinno być uruchamiane regularnie.
Systematycznie należy myć też piece bez funkcji oczyszczania (najlepiej po każdym pieczeniu lub po każdym dniu pracy urządzenia). Dobrze jest rozpocząć czyszczenie, gdy piec jest jeszcze lekko ciepły.
Pierwszy sposób, który można wykorzystać to czyszczenie wnętrza sprzętu za pomocą wody z octem i sodą oczyszczoną. Mikstura ta powinna doskonale poradzić sobie z codziennymi zabrudzeniami.
Trudniej dostępne miejsca można doczyścić przy pomocy specjalnej myjki ciśnieniowej, która działając gorącą parą wodną na resztki jedzenia, bez problemu je rozpuści.
Nieczystości z zakamarków piekarnika można także usunąć używając środka do czyszczenia pieców w postaci sprayu lub aktywnej piany. Należy przy tym pamiętać, że wszelkie wykorzystywane w kuchni preparaty muszą posiadać europejski certyfikat dopuszczający je do stosowania w branży spożywczej.
Czyszczenie poszczególnych elementów pieca
Higiena pieca piekarniczego to nie tylko systematyczne mycie jego komory, lecz również czyszczenie pozostałych elementów urządzenia, takich jak:
- drzwiczki (szyby i zawiasy),
- gałki regulacyjne,
- ścianki zewnętrzne,
- blachy,
- ruszty,
- wentylatory.
Ze względów higieniczno-sanitarnych wszystkie wymienione tutaj części powinny być regularnie czyszczone i dezynfekowane. Szybę w drzwiczkach zaleca się czyścić ostrożnie, nie używając do tego celu środków i materiałów, które mogłyby ją porysować.
Po ukończeniu czyszczenia drzwiczki pieca piekarniczego należy pozostawić otwarte aż do całkowitego wyschnięcia komory.
Dbanie o higienę i czystość urządzeń piekarniczych wydłuża ich żywotność, redukuje zużycie energii elektrycznej oraz zapobiega awariom. Poza tym, potrawy i produkty przygotowywane w czystym piecu lepiej pachną i smakują, na czym z pewnością zależy każdemu kucharzowi, piekarzowi czy cukiernikowi.