Jak dzielić luźne ciasta?

Podczas produkcji wszystkich wypieków w pierwszym kroku konieczne jest wyrobienie odpowiedniego ciasta. Przygotowane masy różnią się jednak od siebie np. konsystencją. Gęste, zbite ciasta w prosty sposób dzielone są na kęsy o określonej masie, a następnie formowane w odpowiedni kształt. Jak ten proces wygląda w przypadku luźnych ciast? W jaki sposób najprościej je dzielić? Odpowiadamy na te pytania w artykule!

Do jakich wypieków stosowane jest luźne ciasto?

Luźne ciasta, czyli masy zawierające nawet 80% wody, są znacznie trudniejsze w dzieleniu niż standardowe surowce. Mają rzadką konsystencję, przez co muszą być umieszczane w specjalnych foremkach. Są one jednak bardzo często stosowane w piekarniach podczas produkcji wielu podstawowych wypieków. Wyroby wytwarzane z luźnego ciasta, takie jak bułki pszenne i żytnie, a także z mąk mieszanych z różnymi dodatkami cechują się bardzo aromatycznym, a jednocześnie delikatnym smakiem.

Maszyny do dzielenia luźnych ciast

Manualne dzielenie luźnych ciast jest bardzo uciążliwe i czasochłonne, dlatego w większości zakładów, które produkują tego typu wypieki, wykorzystywane są specjalne maszyny. Są one przeznaczone do produkcji różnego rodzaju bułek kwadratowych, okrągłych i prostokątnych, a także bagietek oraz ciabatty.

Dzielarki do luźnych ciast bardzo precyzyjnie dzielą masę na kęsy o jednakowej wielkości, dzięki czemu gotowe produkty mają identyczną gramaturę. Ponadto urządzenia te wyposażone są w posypywacz mąki oraz:

  • cechują się prostą obsługą,
  • nie męczą ciasta,
  • są bardzo wydajne,
  • cechują się bardzo dużym przedziałem wagowym kęsów,
  • automatycznie regulują wagę i prędkość pracy,
  • mają regulowaną grubość kęsa.

Co więcej, praca dzielarek do luźnych ciast może być zintegrowana z innymi maszynami, takimi jak zaokrąglarki czy wydłużarki, a także podajniki ciasta i urządzenia do posypywania ziarnem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top