W nowoczesne sprzęty i akcesoria chętnie zaopatrywane są nie tylko duże zakłady spożywcze czy produkcyjne. Również sklepy i mniejsze piekarnie korzystają z rozmaitych urządzeń, które znacznie przyspieszają oraz ułatwiają wykonywanie codziennych zadań, takich jak krojenie świeżo upieczonego chleba. Jakie maszyny są stosowane w tym celu, a także jakie są ich możliwości? Zapraszamy do lektury artykułu, by się dowiedzieć.
Nowoczesne krajalnice do chleba
Ręczne krojenie bochenków chleba jest wyjątkowo praco- i czasochłonne, a efekty są często niezadowalające. W związku z tym do przygotowywania równych kromek w sklepach i piekarniach wykorzystywane są nowoczesne krajalnice. Cechują się one nie tylko sprawną, łatwą i wygodną obsługą, ale też bezpieczeństwem pracy. Urządzenia te są wyposażone w:
- bardzo ostre noże,
- mocną, stabilną konstrukcję,
- szuflady na odpady.
Co więcej, umożliwiają one bardzo precyzyjne dostosowanie szerokości krojenia, dzięki czemu kromki mają odpowiednią grubość. Zmiana tego parametru jest niekiedy konieczna także w zależności od danego rodzaju chleba.
Możliwości krajalnic do chleba
Krajalnice do chleba mają bardzo szerokie możliwości, w związku z czym sprawdzą się zarówno w niewielkich sklepach, punktach samoobsługowych czy piekarniach, jak i większych zakładach spożywczych. Nowoczesne urządzenia cechują się bezawaryjną pracą i wysoką precyzją krojenia nawet w przypadku długotrwałego i intensywnego użytkowania. Co więcej, są one dostępne w kilku rodzajach do wyboru, takich jak:
- automatyczny,
- taśmowy,
- półautomatyczny,
- stołowy,
- self service.
Niektóre modele mogą być dodatkowo wyposażone w wygodną podstawę jezdną. Krajalnice są niezastąpione w codziennej pracy piekarzy, a także mogą zostać z łatwością dostosowane do potrzeb danego punktu sprzedaży. Znacząco usprawnią one krojenie chleba w każdym miejscu.