Jak wałkować ciasto maszynowo?

Ręcznie możemy wałkować ciasto w domu. W piekarni są maszyny, ponieważ pochłania to zbyt dużo czasu. Automatyczne wałkownice do ciasta usprawniają proces produkcji pieczywa oraz ciasta pierogowego, kruchego, francuskiego, półfrancuskiego, a nawet do pizzy. Urządzenia stosowane są praktycznie w każdej cukierni, piekarni.

Jak wałkować ciasto maszynowo?

To, że każde ciasto trzeba rozwałkować, jest sprawą oczywistą. Jednak ręcznie można wykonywać czynność w domu, natomiast w piekarni zajmuje ona zbyt wiele czasu. Z pomocą przychodzą maszyny do wyrobu ciasta oferowane przez Guz Technika Piekarnicza Sp. z o.o. Przeznaczone są do produkcji ciast półfrancuskich, francuskich, drożdżowych oraz ciast specjalistycznych jak na pizzę i pierogi. Piekarnia, cukiernia czy zakład garmażeryjny mogą wybrać urządzenie, odpowiadające potrzebom danej firmy. Dostępne są maszyny manualne oraz profesjonalne z podstawą jezdną, które zdecydowania usprawniają proces obróbki ciasta, przyspieszając wałkowanie. Są solidne i niezawodne. Przy wałkowaniu ciasta nie jest ono „męczone”. Wykonane są z wysokiej jakości materiałów i atestowanych taśm, dzięki czemu firma gwarantuje długoletnią, bezawaryjną pracę urządzeń. Można regulować grubość ciasta, nawet do 1 mm.

Dlaczego wałkowanie ciasta jest tak ważne?

Każde ciasto musi być dobrze wyrobione i odpowiednio rozwałkowane. Co ważne, grubość zależy od rodzaju wypieku. Kruchego ciasta nie powinno się długo wałkować, ponieważ nabiera przez to temperatury i roztapia się tłuszcz. Najlepiej wykonywać czynność na raty. Ciasto francuskie wymaga kilkukrotnego wałkowania i składania. Każdy wypiek ma inne wymagania i dlatego jest tak ważne, żeby proces został przeprowadzony prawidłowo. Jeśli masa na pierogi zostanie niewłaściwie rozwałkowana, po ugotowaniu będą zbyt twarde lub miękkie. Każdy kucharz i cukiernik mają wiedzę i wyczucie, dzięki czemu wyrób jest smaczny i rozpływa się w ustach. Z pomocą wytwórcom ciasta i pieczywa przychodzą dziś w pełni zautomatyzowane maszyny, które można ustawiać na czas i ułatwić pracę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top