Trudno wyobrazić sobie nowoczesny zakład cukierniczy, piekarnię czy firmę zajmującą się produkcją ciast i ciastek, która nie korzystałaby z nowoczesnego sprzętu umożliwiającego przyspieszenie procesu produkcyjnego. Odpowiednie urządzenia przeznaczone do wspomagania wszystkich etapów technologicznych w branży piekarskiej i cukierniczej dają możliwość utrzymania wysokiej jakości osiąganej przy pracy ręcznej lub półautomatycznej, a jednocześnie znacznie obniżenie kosztów i zmniejszenie liczby pracowników niezbędnych do wykonywania najbardziej pracochłonnych czynności. Wśród nowoczesnego sprzętu dla cukierników i piekarzy można znaleźć maszyny, które są w stanie wykonać każdą, nawet najbardziej skomplikowaną czynność. Dostępne są zarówno rozwiązania do prowadzenia pojedynczych etapów przygotowania np. ubijaczki cukiernicze, jak i całe linie przeznaczone choćby do wypieku chleba czy bułek. Przyjrzyjmy się bliżej poszczególnym typom sprzętu – zwłaszcza ubijaczkom cukierniczym i zobaczmy, w jaki sposób są one najczęściej wykorzystywane.
Urządzenia do mechanicznego mieszania i ubijania
Przygotowywanie produktów piekarsko-cukierniczych nieodłącznie wiąże się z wyrabianiem ciasta oraz rozmaitych dodatków, które urozmaicają i wzbogacają jego smak od kremów aż po różnego rodzaju masy i pianki. Kluczem do sukcesu jest tu zwykle nie tylko optymalne dobranie proporcji, które zapewnia prawidłowe wyrastanie ciasta czy właściwy smak kremu, ale również właściwe ich wymieszanie i rozprowadzenie. Ważne jest uzyskanie jednorodnej masy, a przy produkcji pianek i lekkich ciast także dobre napowietrzenie powstającej masy. Tradycyjnie, za przebieg tego procesu był odpowiedzialny piekarz lub cukiernik zajmujący się tworzeniem półproduktu. Od jego wprawy i wyczucia zależało to, czy wyrób będzie udany i spełni oczekiwania kupujących.
Zautomatyzowanie produkcji sprawiło, że większość procesów produkcyjnych jest przeprowadzana za pomocą wyspecjalizowanych urządzeń. Ciasta są m.in. odpowiednio mieszane, porcjowane, i w zależności od swego rodzaju np. zaokrąglane, wałkowane, nadziewane bądź pieczone. W podobny mechaniczny sposób przygotowuje się poszczególne składniki dodatkowe – kremy, polewy albo różne masy – serowe, makowe lub owocowe. Ponieważ wszystkie czynności tego rodzaju są przeprowadzanie przez maszyny, to o jakości gotowych produktów w dużej mierze decyduje to, jak dobrze spełniają swoje zadania.
Jednymi z bardziej przydatnych maszyn cukierniczych są ubijarki cukiernicze, które można wykorzystywać do ubijania śmietany, kremów czy białek jajek. Pozwalają również na mieszanie i obróbkę mas cukierniczych przygotowywanych do wypieku ciast i ciastek, a także rozmaitych wyrobów piekarniczych. W zależności od modelu mogą być wykorzystywane do ubijania albo ubijania i podgrzewania. Produkuje się modele, które mogą pracować z dzieżami o różnej pojemności od kilkunastu do kilkudziesięciu, a nawet kilkuset litrów.
Charakterystyka i zastosowanie ubijaczek cukierniczych
Ubijarki cukiernicze są niezbędnym wyposażeniem zakładu zajmującego się produkcją ciast i ciastek, niezależnie od skali, a więc ilości powstających wyrobów. Dzięki możliwości dobrania odpowiedniej dzieży, miesideł oraz trybów pracy i rodzaju sterowania, sprawdzą się zarówno w cukierniach, jak i większych zakładach produkcyjnych. Mogą być atrakcyjną propozycją dla piekarń, które poszerzają oferowany asortyment o wyroby cukiernicze czy też dla różnych zakładów gastronomicznych, np. restauracji decydujących się na oferowanie ciast i ciastek własnego wyrobu.
Ubijarki cukiernicze są zwykle wyposażane w silniki elektryczne, które pozwalają na precyzyjne sterowanie obrotami, tak by można było dopasować je do potrzeb sporządzanego wyrobu. Najczęstszym rozwiązaniem jest zastosowanie falownika, który nie komplikując budowy urządzenia, daje możliwość dobierania odpowiedniego napięcia. Za sprawą zwiększania lub zmniejszania częstotliwości powodują one zmianę prędkości obrotowej mieszadła. Dostępne są również urządzenia ze sterowaniem elektronicznym, w których korzysta się z silników komutowanych.
Dla zapewnienia optymalnego mieszania ubijarki często są wyposażane w rozwiązanie pozwalające na ruch planetarny głowicy roboczej. Dzięki temu poza ruchem obrotowym porusza się ona również mimośrodowo, sprawiając, że wszystkie części powstającego roztworu są jednakowo rozprowadzone. Ruch planetarny ma duże znaczenie również tam, gdzie kluczowe jest prawidłowe napowietrzenie ciasta czy powstającej pianki.
W zależności od obsługiwanego rodzaju produktu ubijarki mogą być wyposażane w różne rodzaje mieszadeł. W przypadku przygotowywania mas czy lekkich ciast mogą być instalowane mieszadła płaskie, hakowe, spiralne lub klasyczne rózgi w wersjach rzadszych albo gęstszych. Nieodzownym składnikiem każdego mechanizmu mieszającego są także odpowiednie zabezpieczenia, eliminujące ryzyko wypadku – należy pamiętać, że mieszadła obracają się z dużą prędkością, a przy ruchu planetarnym zmienia się także położenie ich osi obrotu. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem podnoszącym bezpieczeństwo są solidne osłony w postaci kratek. Dla usprawnienia obsługi często stosuje się rozwiązania pozwalające na łatwe przemieszczanie dzieży, a przy większych rozmiarach także jej pochylanie.