W dzisiejszych czasach w każdej branży wprowadzane są nowe, innowacyjne pomysły i technologie. Nie inaczej jest w przypadku piekarnictwa. Na rynku pojawiają się coraz to nowocześniejsze piece piekarnicze, a wśród nich cieszące się dużą popularnością piece obrotowe, które posiadają nowoczesne funkcje ułatwiające wypiekanie oraz podnoszące poziom jakości produkowanego pieczywa. W artykule przedstawiamy innowacje i udogodnienia, które oferują nowoczesne piece obrotowe.
Jakie funkcję mają nowoczesne piece obrotowe?
Piece obrotowe działają na zasadzie nadmuchu gorącego powietrza na kręcący się wózek. Dzięki temu wypieki pieczone są równomiernie na wszystkich półkach. Większość pieców obrotowych posiada wymiennik ciepła z systemem cyrkulacji powietrza, co jest gwarancją wysokiej oszczędności energii. Straty ciepła ograniczone są do minimum, dzięki stali szlachetnej o optymalnej grubości, z której piece są wykonywane oraz szczelnym drzwiom z systemami ryglowania. Większą wygodę piekarzom dają nowoczesne panele sterowania. W większości nowoczesnych pieców można znaleźć systemy komputerowe z panelami dotykowymi, co daje możliwość wypiekania różnych typów pieczywa, a także ułatwia prace piekarzowi. Udogodnieniem jest także oświetlenie ledowe stosowane w komorach wypiekowych oraz możliwość wyboru, na którą stronę będą otwierały się drzwi pieca.
W nowoczesnych piecach wszystkie najważniejsze elementy wymagające obsługi są umieszczane od frontu, dzięki czemu piec można zabudować z trzech stron. Okapy umożliwiają szybkie i efektywne usuwanie pary, a także mogą być dodatkowo wyposażone w wyświetlacz, który poinformuje o temperaturze i czasie wypieku. Również systemy mocowania wózka wypiekowego w komorze wypiekowej cechują się innowacyjnością. Istnieją dwa najbardziej popularne systemy mocowania wózka. Pierwszy polega na umieszczeniu wózka na platformie obrotowej, a drugi na uchwycie znajdującym się na suficie komory wypiekowej, co ułatwia wjazd wózka bez rampy najazdowej oraz utrzymanie czystości w komorze wypiekowej.