Jakie piece energooszczędne są wykorzystywane w piekarnictwie i cukiernictwie?

Niepodważalnym faktem jest to, że sercem każdej piekarni jest jej piec, który służy do produkcji przeróżnych artykułów spożywczych. Powszechny rozwój technologii przyczynił się również do wdrożenia nowoczesnych rozwiązań w tego typu urządzeniach. Obecnie są one o wiele bardziej zaawansowane niż w przeszłości, oraz są w stanie zaoferować większą precyzję pieczenia i automatyzację pracy. Piece piekarnicze stosowane w dzisiejszych czasach całkowicie różnią się od tych użytkowanych choćby 50 lat temu. Chociaż ich rozwój skupia się na ułatwieniu pracy oraz zapewnieniu maksymalnej powtarzalności to od niedawna coraz większy nacisk stawia się na energooszczędność. Te potężne urządzenia potrzebują wyjątkowo dużo energii do produkcji chlebów, bułek i ciast. W jakie funkcje są wyposażone nowoczesne piece piekarnicze, które stawiają na oszczędzanie energii?

                                                                  

Energooszczędne piece piekarnicze

Obecnie coraz więcej urządzeń piekarniczych jest dostosowanych do pracy w energooszczędny sposób. Jest tak m.in. w przypadku pieców obrotowych. Można do nich zaliczyć model Luxrotor Ecostone2 firmy Hein, który jest wyposażony w system odzysku ciepła ze spalin oraz ceramiczną ścianę wewnątrz komory wypiekowej. Dodatkowo to urządzenie posiada usprawniony typ drzwi, który charakteryzuje się bardzo zredukowanym poziomem przenikania ciepła. To wszystko pozwala na mniejszy pobór paliwa i koszty produkcji. Dla przykładu wspomniane ściany ceramiczne kumulują ciepło, dzięki czemu po otwarciu komory pieczenia nie wystudza się ona tak szybko, jak w przypadku klasycznych urządzeń. Natomiast to wpływa w znacznym stopniu na skrócenie czasu potrzebnego na dogrzanie pieca. Oszczędność jest prosta do zaobserwowania.

W podobną technologię wyposażony jest piec sklepowy Hein Shopstone, który pomimo zasilania elektrycznego nie pobiera tak dużo energii jak jego odpowiednicy. To urządzenie posiada ceramiczny akumulator ciepła i pozwala on na produkcję wypieków w sposób przybliżony do tego z urządzeń rurkowych. Nie potrzebuje on komina ani palnika. Wymaga on wyjątkowo niskiej mocy przyłączeniowej na poziomie ok. 4 kW/m. Dzięki temu jego instalacja jest znacznie prostsza i może być on uznawany za prawdziwie uniwersalne urządzenie.

YouTube