Bułki, bagietki, chałki czy hot-dogi to tylko niektóre z wyrobów piekarskich, bez których trudno o dobry posiłek. Stawia to wyzwanie zakładom piekarniczym, bo potrzebne są różne kształty wypieków oraz ciasta o innej konsystencji. Nowoczesne linie do produkcji bułek umożliwiają wyrabianie dowolnych wypieków w szybkim czasie i przy zachowaniu najlepszych walorów smakowych. Czym jeszcze się charakteryzują te urządzania i jakie mają wymiary?
Czym są linie do produkcji bułek i jak działają?
Linie do produkcji bułek to profesjonalne urządzenia, które służą do tworzenia wypieków o różnych kształtach, formach i odmiennej gramaturze. Umożliwiają uzyskanie okrągłych bułek, kajzerek, bagietek, a nawet hot-dogów. Nowoczesne linie do produkcji bułek są sterowane komputerowo i łatwo je obsługiwać. Gwarantują wyprodukowanie od 3 do nawet 12 tysięcy bułek w ciągu zaledwie jednej godziny przy jednoczesnym utrzymaniu powtarzalności produktu. Mechaniczny proces wytwarzania bułek przyśpiesza również wytwarzanie ciasta oraz utrzymuje wysokie walory smakowe produktów. Niektóre modele posiadają specjalne okienka do podglądu, dzięki czemu można łatwo i bezpiecznie monitorować poziom ciasta podczas pracy maszyny. Pełne zarządzanie procesem wytwarzania bułek jest możliwe dzięki panelowi sterowania z ekranem dotykowym. Ustawienia można zmienić w dowolnym czasie, a dotyczą one między innymi takich parametrów jak prędkość pracy maszyny, pojemność komory, waga kawałka ciasta czy ilość mąki niezbędnej do wytworzenia ciasta. Jakie są wymiary takich urządzeń? Jest to zależne od konfiguracji i wydajności maszyny. Producenci oferują zwykle maszyny już od 1,2 do 4-5 metrów. Ich kompaktowe konstrukcje sprawiają, że nie zajmują zbyt wiele miejsca. Większość z nich może obsługiwać tylko jedna osoba, więc ma to znaczny wpływ na redukcję kosztów w firmie. Aby zwiększyć asortyment wyrobów, można wyposażyć maszyny w przestawne taśmy rozdzielające. Możliwa jest też synchronizacja linii do bułek z innymi urządzeniami.