Co lepiej jeść – żywność, która jest świeża, lecz ma krótki czas przydatności do spożycia, czy produkty o przedłużonym terminie zdatności? Względy czysto smakowe z pewnością kazałyby się opowiedzieć za pierwszą opcją, jednak praktyka i użyteczność sprawia, że często jest wybierana ta druga. Istnieje jednak proces, który w pewien sposób pomaga pogodzić te dwie skrajności. Jest nim szokowe mrożenie. Ma ono o tyle korzystny charakter, że zapobiegając psuciu się produktów, jednocześnie zachowuje ich wartość odżywczą.
Mrozić można bardzo wiele artykułów żywnościowych – warzywa, ryby, a nawet gotowe dania takie jak panierowany ser czy zupy. Grupą produktów, do której da się wykorzystać procedurę mrożenia, jest również pieczywo. Oczywiście mrożeniu nie podlega pieczywo gotowe, tylko samo ciasto, jeszcze przed upieczeniem. Kiedy zaś przychodzi czas na jego ostateczne przygotowanie, ciasto jest rozmrażane i wsadzane do pieca. Dzięki temu w dowolnym momencie można uzyskać świeże pieczywo, które nic a nic nie straciło ze swoich właściwości.
Mrożenie zwykłe a szokowe
Należy jednak jasno podkreślić różnicę między mrożeniem zwykłym, które moglibyśmy nazwać domowym, a szokowym, które ma wszystkie cechy w pełni profesjonalnego działania. To właśnie ono pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze produktu. Dzieje się tak za sprawą zamiany cząsteczek wody obecnych w artykule (na przykład w pieczywie – w chlebie bądź w bułce) na tak małe kryształki, że nie są one w stanie w żaden sposób zmienić fizycznych cech produktów. To właśnie taka specyfika odróżnia mrożenie szokowe od zwykłego mrożenia. Ponadto do mrożenia szokowego wykorzystywany jest konkretny sprzęt, który zaprojektowany jest specjalnie z myślą o profesjonalnym działaniu. Chodzi tu o fachowe chłodziarnie, zawierające komorę mrożenia szokowego, które zapewniają bezpieczne mrożenie żywności.
Jak widać, nie ma co się bać mrożonej żywności. Jest ona równie wartościowa co ta świeża, a potrafi znacznie dłużej wytrzymać. Z nią nie trzeba bać się o to, że nie zdąży się skonsumować całości produktu przed upływem jego terminu ważności.