Współczesne piekarnie i cukiernie wyposażone są w wiele skomplikowanych maszyn ułatwiających sprawną pracę. Wypiekanie dużej ilości chlebów i ciast wymaga wysoko zautomatyzowanych i wyspecjalizowanych linii produkcyjnych. Wśród najbardziej popularnych stosowanych maszyn możemy spotkać piece, linie do chleba, linie do bułek, przesiewacze do mąki, młynki do bułki, krajalnice do chleba, maszyny pakujące i wiele innych.
Większość dzisiejszych maszyn to urządzenia elektryczne, chociaż stosuje się także piece korzystające z innych źródeł energii, na przykład z drewna czy węgla. Jak wszystkie urządzenia, piece i maszyny piekarnicze ulegają czasem awariom. Mogą one wynikać z wad produkcyjnych, nieprawidłowego użytkowania lub zużycia. Awarie pojawiają się w różnych częściach urządzenia, a najczęstsze usterki maszyn zależą od budowy konkretnego urządzenia.
Różnorodność maszyn
W piekarniach można spotkać bardzo różne modele pieców: na prąd elektryczny, gaz, olej, pellet, a nawet drzewo lub węgiel. Pomimo coraz większej popularności pieców konwekcyjnych, w piekarniach często nadal używane są piece wsadowe.
Wśród popularnych pieców piekarniczych wsadowych, w których często wypieka się chleb i bułki, spotyka się modele z ruchomym i nieruchomym trzonem, piece obrotowe i nieobrotowe. Częstą usterką pieców obrotowych są awarie łożysk – w turbinie powietrznej lub uchwycie obracającym wózek, jednak są to usterki dość proste do naprawy. Dystrybutor pieców i maszyn piekarniczych może dysponować również sprzedaż części do nich oraz serwis sprzedawanych modeli.
Najbardziej obciążone części
Piece wsadowe dzielimy na cyklotermiczne, rurowe, termoolejowe i elektryczne.
W każdym rodzaj pieca spotykane są nieco inne usterki, na przykład w piecu cyklotermicznym może być niedrożny palnik umieszczony z przodu pieca. W piecach używanych dzieje się to najczęściej na skutek zanieczyszczeń takich jak mąka.
Piece rurowe potencjalnie są narażone na pęknięcia rur, w których krąży gorąca para wodna, jednak tego typu awarie zdarzają bardzo rzadko, gdyż większość z nich produkowana jest z bardzo wytrzymałej stali dobrego gatunku.
W piecach termoolejowych zdarzają się usterki pomp tłoczących olej i baterii olejowych.
W piecach i innych maszynach elektrycznych usterki dotyczą najczęściej grzałek i sterownika.
Piece konwekcyjne i pozostałe urządzenia są narażone na występowanie usterek elektroniki, szczególnie paneli sterowania, łożysk i miejsc najmocniej eksploatowanych. Największy problem stwarzają rzadkie lub dawne modele maszyn, do których trudno jest znaleźć części. Żeby nie narażać piekarni spowodowanej przestojami związanymi z awarią maszyn, warto wyposażyć ja w maszyny nowoczesne od znanych i sprawdzonych producentów.