Najważniejsze elementy wyposażenia piekarni i cukierni

Praca piekarza czy cukiernika to często przykład wciąż przywoływanych romantycznych wyobrażeń ładowania do pieca kolejnych chlebów przy pomocy tradycyjnej drewnianej łopaty, czy ręcznego ucierania kremów lub ubijania śmietany. Choć obrazki tego rodzaju wywołują wiele nostalgii, to zwykle nie mają wiele wspólnego z codzienną pracą nowocześnie wyposażonych firm zajmujących się wypiekaniem pieczywa czy przygotowywaniem ciast. Produkty do wyposażenia piekarni i cukierni to coraz częściej kompletne linie technologiczne lub maszyny pozwalające na znacznie szybsze, tańsze i sprawniejsze przygotowywanie wyrobów o identycznych walorach smakowych i estetycznych. Przyjrzyjmy się bliżej wybranym elementom wyposażenia nowoczesnych cukierni i piekarni i zobaczmy, które z nich są najbardziej przydatne.

 

Znaczenie wykorzystania maszyn i urządzeń automatycznych dla piekarni i cukierni

Automatyzacja produkcji staje się powoli standardem także w branżach, które jeszcze do niedawna były kojarzone głównie z ręczną, rzemieślniczą pracą. Wśród gałęzi w coraz większym stopniu opierających się o stosowanie nowoczesnych maszyn wspierających produkcję znalazło się także piekarstwo i cukiernictwo. Również tu wzrosła liczba instalowanych urządzeń, które wykonują wiele monotonnych i powtarzalnych czynności zastępując człowieka oraz umożliwiając wykorzystanie kompetencji pracowników w bardziej efektywny sposób. Zjawisko to dotyczy nie tylko bardzo dużych przedsiębiorstw, gdzie z takich rozwiązań korzystano już od dłuższego czasu, ale również średnich i niewielkich piekarni i cukierni.

Głównym motywem skłaniającym do wprowadzania automatycznych maszyn i urządzeń na każdym etapie produkcji od przygotowywania składników po wypiek, zdobienie oraz pakowanie jest fakt, ze w żaden sposób nie wpływa to na obniżenie jakości, a często wręcz ułatwia utrzymanie receptury i dokładnego przestrzegania reżimu technologicznego. Jednocześnie korzyściami z podjęcia decyzji o stosowaniu automatów jest przyspieszenie czasu wykonywania poszczególnych procesów, możliwość znacznego zwiększenia produkcji przy braku konieczności większej rozbudowy zakładu, a także poważna redukcja kosztów. Maszyny stosowane przy wszystkich kolejnych pracach prowadzących do powstania gotowego wypieku oznaczają większą efektywność i znaczną poprawę opłacalności. Warto pamiętać, że automatyzacja piekarni czy cukierni to również ograniczenie liczby etatów potrzebnych przy produkcji, co pozwala na skoncentrowanie się w szerszym zakresie na zabiegach marketingowo-sprzedażowych.

Urządzenia pozwalające na zautomatyzowanie pracy piekarni i cukierni nie oznaczają odejścia od tradycyjnie stosowanych receptur. Dzięki swemu wyposażeniu ułatwiają one szeroki nadzór nad wszystkimi procesami technologicznymi, przyczyniając się do uzyskiwania lepszych efektów przez eliminowanie skutków pomyłek czy nieumyślnych niedopatrzeń. Co ważne, przyczyniają się również do poprawy warunków pracy, ograniczając ilość potrzebnej siły fizycznej i wysiłku, wkładanego choćby w ręczne zagniatanie ciasta lub manualne ładowanie wyrobów do pieca.

 

Jakie urządzenia są najczęściej wykorzystywane w piekarniach i cukierniach?

Maszyny i urządzenia wykorzystywane przy produkcji ciastkarsko-piekarniczej obejmują sprzęt stosowany na wszystkich etapach produkcji. W wielu zakładach wykorzystywane są choćby przesiewacze mąki pozwalające na jej optymalne napowietrzenie przed skierowaniem do dalszych prac albo dozowniki wody, które precyzyjnie odmierzają jej potrzebną ilość, a także podgrzewają lub schładzają do wymaganej temperatury. Przygotowanie produktów jest zwykle kontynuowane przy pomocy ubijarek cukierniczych, w przypadku ciast lekkich oraz miesiarek przeznaczonych do wyrabiania ciast ciężkich. Urządzenia tego rodzaju pozwalają na uzyskanie jednolitej masy w stosunkowo krótkim czasie i przygotowanie jej do dalszej obróbki przy dokładnym utrzymywaniu wymaganych parametrów.

Gotowe ciasta mogą być następnie kształtowane za pomocą wybranych urządzeń, w zależności od produktu, jaki ma z nich zostać wytworzony. W przypadku pieczywa stosuje się np. dzielarki umożliwiające formowanie bułek w różnych kształtach i gramaturach czy dzielarko-zaokrąglarki albo bagieciarki. Używane są także depozytory ciasta ułatwiające produkcję rozmaitych typów mniejszych ciastek czy wałkownice przydatne przy wytwarzaniu ciasta na pierogi oraz różne wyroby garmażeryjne, pizze lub ciasta francuskie. W przypadku przygotowywania ciasta do wypieków nieodzowne będą komory garownicze, gdzie gotowe półprodukty mogą wyrastać w kontrolowanych warunkach zarówno jeśli chodzi o temperaturę, jak i wilgotność. Wiele zakładów korzysta z możliwości mrożenia ciasta zagarowanego albo upieczonego decydując się na zakup chłodni i mroźni, co pozwala na przygotowanie zapasu do produkcji i optymalizację procesów produkcyjnych przez wykorzystywanie mniejszego obłożenia zamówieniami do gromadzenia półproduktów.

Przy wytwarzaniu produktów cukierniczych urządzenia zautomatyzowane lub półautomatyczne pomagają w przygotowywaniu i wprowadzaniu do ciast dodatków. Powszechnie używane są również nadziewarki, które pozwalają na wprowadzanie ściśle odmierzanych dawek nadzienia przy pomocy różnych rodzajów dysz. Popularne są ponadto maszyny do nakładania pomad, czekolady czy żelu, a także rozmaitych rodzajów glazur.

Żadna piekarnia ani cukiernia nie może się obejść bez odpowiedniego pieca. W zależności od wymogów oraz rodzaju przygotowywanego produktu wykorzystywane są piece elektryczne, gazowe, a nawet opalane drewnem o różnych konstrukcjach i systemach załadunku oraz rozładunku. Wiele cukierni inwestuje w urządzenia do smażenia pączków i chrustu. Piekarnie natomiast często zaopatrują się w krajalnice, a zatem sprzęt pozwalający na krojenie oraz pakowanie porcjowanego chleba. Niezależnie od profilu, firmy produkujące wyroby na szerszą skalę stosują również wiele urządzeń pomocniczych pomagających w przygotowywaniu produktów do dystrybucji, a także usprawniających transport wewnątrzzakładowy i obsługę magazynów.

YouTube