Rola dozowników i schładzaczy wody w procesach piekarniczych

Woda odgrywa ważną rolę w branży piekarniczej. W wielu przepisach istotna jest nie tylko jej ilość, ale również odpowiednia temperatura. Odmierzanie i schładzanie pojedynczych dawek wody byłoby czasochłonne i opóźniłoby poszczególne etapy procesów piekarniczych. Dlatego w dużych piekarniach i cukierniach stosuje się specjalne maszyny takie jak dozowniki i schładzacze wody. Usprawniają one produkcję, co ma ogromne znaczenie w dużych zakładach. Urządzenia ta charakteryzują się dużą precyzją i dość prostym panelem sterowania, dzięki czemu są bardzo praktyczne i łatwe w obsłudze. Są wręcz nieodzownym wyposażeniem piekarni i cukierni.

 

Do czego potrzebny jest dozownik?

Dzięki dozownikowi wody można odmierzyć dokładnie potrzebną ilość wody na każdym etapie produkcji, oszczędzając czas na  ręczne odmierzanie pojedynczych dawek. Dozownik wody ma postać niewielkiego urządzenia ze stali nierdzewnej, najczęściej z przyłączem na wodę ciepłą i zimną wyposażonego także funkcję mieszania. Dzięki temu jest dostarczana woda w odpowiedniej temperaturze i ilości. Wydajność urządzenia to zwykłe około 20 litrów na minutę. 

 

Rola schładzacza wody

Schładzacz wody, najczęściej produkowany ze stali nierdzewnej, ponieważ pracując w środowisku wilgotnym, narażony jest na korozję. Większość tego typu urządzeń zajmuje niewiele miejsca, nadaje się więc do każdej piekarni i cukierni. Jego wydajność to 300 i więcej litrów na godzinę. Schładzacz wody ma funkcję zmniejszenia temperatury do potrzebnej. W trakcie wyrobu ciasta do wypieków, jego temperatura podnosi się czasem zbyt mocno, szczególnie w miesiącach letnich (nawet do 30°C), co może niekorzystnie wpływać na proces wyrastania i późniejszego pieczenia. Dzięki schładzaczowi można ją szybko obniżyć nawet do 2-3°C. Wysokość temperatury reguluje się przez termostat znajdujący się w schładzaczu. 

Dzięki podłączeniu schładzacza do dozownika i mieszacza możliwe jest kontrolowanie zarówno ilości wody, jak i temperatury na każdym etapie produkcji wypieków. Zapewnia to właściwy, zgodny z przepisem przebieg poszczególnych etapów przygotowania ciasta. Błędy, które mogą pojawić się w wyniku nieprawidłowej ilości lub temperatury wody, bywają szczególnie dotkliwe przy dużych ilościach ciasta. Dlatego w wielkich zakładach produkcyjnych zastosowanie profesjonalnych urządzeń i rygorystyczne przestrzeganie przepisów ma tak ogromne znaczenie.  

YouTube