W jaki sposób do pączków dodaje się nadzienie?

Pączki są przysmakiem wielu łasuchów, którzy spore ich ilości jedzą nie tylko w Tłusty Czwartek. Pieczenie pączków – wbrew pozorom – nie jest wcale taką prostą sprawą. Trzeba wiedzieć, jak odpowiednio przygotować ciasto, jak profesjonalnie smażyć pączki oraz jak je poprawnie nadziewać. Czym i jak najłatwiej nadziewać pączki, by delektować się pysznymi słodkościami?

Kiedy i czym nadziewać pączki?

Co można umieścić wewnątrz pączków? W klasycznym wydaniu nadzienie stanowi konfitura – najczęściej różana, truskawkowa lub malinowa. Idealnym rozwiązaniem jest również marmolada. Ale to nie wszystko. Nadzieniem może być również ulubiony dżem, pod warunkiem, że jest wystarczająco gęsty. Tylko wówczas nie wypłynie z pączków podczas smażenia. We wnętrzu pączków można umieścić także masę czekoladową lub budyń oraz przygotowany według własnego przepisu krem. Jak prawidłowo nadziewać pączki? Można to zrobić na dwa sposoby. Aby nadziać pączek przed smażeniem, należy ciasto rozpłaszczyć na dłoni, na jego środku umieścić porcję nadzienia, uformować kulkę i odłożyć na stolnicę. Nadziewanie pączków po smażeniu jest prostsze, ponieważ nadzienie pozostanie na miejscu. Należy je przełożyć do posiadanego urządzenia, narzędzie wbić w pączek i wcisnąć konfiturę, dżem czy budyń do środka.

Pomocne akcesoria

Gwarancją przygotowania idealnych pączków jest wykorzystanie praktycznych gadżetów, niezbędnych w procesie nadziewania. W cukierniach stosowane są profesjonalne nadziewarki do pączków. W domu do wypełniania pączków ulubionym farszem wykorzystać można różnego rodzaju akcesoria. Jednym z nich jest szpryca do nadziewania. Dobrze sprawdzi się również rękaw cukierniczy. Z pomocą szprycy i rękawa najwygodniej nadziewać pączki przed ich smażeniem. Jeśli w domu nie ma szprycy, do nadziewania pączków można użyć strzykawki. Surowe pączki można także nadziać, wykorzystując łyżeczkę. 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top