Produkcja pysznych i pięknie wyglądających wyrobów cukierniczych, szczególnie w dużych zakładach, opiera się na rozmaitych urządzeniach. Dzięki nim ciasteczka, czekoladki i inne produkty przygotowywane są bardzo sprawnie z jednoczesnym zachowaniem ich najwyższej jakości. Jednymi z najczęściej używanych maszyn są specjalne żelownice. Sprawdźmy, jaką pomoc przy dekorowaniu wyrobów cukierniczych one stanowią!
Jak działa żelownica?
Żelownica to urządzenie, które świetnie sprawdza się do dekoracji rozmaitych produktów cukierniczych. Wyposażone jest w zbiornik otoczony grzałkami, który podgrzewa żel oraz pistolet ciśnieniowy do wygodnego natrysku glazury na przygotowane wyroby. Co istotne, żelownice do cukierni utrzymują temperaturę żelu na odpowiednim poziomie.
Dzięki temu nigdy on nie zastyga i jest gotowy do użycia w dowolnym momencie. Ponadto urządzenia te są wyposażone we wbudowany kompresor, który automatycznie wyrównuje ciśnienie w zbiorniku. Ich obudowa wykonana jest natomiast z najlepszej jakości, trwałych, nierdzewnych i bezpiecznych do kontaktu z żywnością materiałów.
Zalety wykorzystania żelownicy
Największą zaletą używania żelownic jest sprawne i wygodne dekorowanie wyrobów, nawet w przypadku konieczności użycia dwóch różnych żeli. Urządzenia te automatycznie utrzymują odpowiednią temperaturę i ciśnienie glazury w zbiorniku, a także:
- są bardzo wydajne,
- mają dużą moc,
- mogą mieć jeden lub dwa zbiorniki,
- są wyposażone w podgrzewane węże doprowadzające,
- są łatwe w czyszczeniu,
- są wygodne, proste i intuicyjne w obsłudze.
Co istotne, zbiorniki mogą mieć różną pojemność – 3,5, 5 lub nawet 15 l. Ponadto żelownice natryskowe mają niewielkie rozmiary, dzięki czemu nie zajmują dużo miejsca na stanowisku. Większość dostępnych modeli to urządzenia stołowe, jednak niektóre z nich mogą być dodatkowo doposażone w wózki jezdne.