Dzielarko-zaokrąglarka automatyczna do bułek mono gemini z przystawką do wydłużania kęsów ciasta

Dla usprawnienia produkcji bułek polecamy dzielarko-zaokrąglarkę automatyczną Mono Gemini. Urządzenie potrafi uformować do 3200 bułek na godzinę.

Dzielarko-zaokrąglarka automatyczna do produkcji bułek firmy MONO Equipment powstała z myślą o wygodnym i precyzyjnym przygotowaniu dużej liczby bułek. Do skonfigurowania i obsługi wymaga tylko jednej osoby, a jej kompaktowa konstrukcja powoduje, że urządzenie do dzielenia i zaokrąglania kęsów ciasta zajmuje zaskakująco niewiele miejsca. Te cechy sprawiają, że dzielarka do bułek może pracować tam, gdzie przestrzeń jest na wagę złota.

Komputer z intuicyjnym kolorowym ekranem dotykowym przechowuje do 60 programów i zapewnia użytkownikowi pełne sterowanie procesami dzielenia i zaokrąglania. Umożliwia produkcję szerokiej gamy bułek o masie od 40-110 g. Inne zakresy mas dostępne są na zamówienie.

Ciasto jest umieszczane w leju o pojemności 15 kg. Potem jest delikatnie podawane dalej za pomocą specjalnie zaprojektowanych gwiazd, które zapobiegają zmęczeniu ciasta. Następnie jest precyzyjnie dzielone w komorze głównej i zaokrąglane za pomocą płyty zaokrąglającej. Zintegrowany posypywacz mąki w dzielarko-zaokrąglarce automatycznej chroni ciasto przed przywieraniem.

zdjęciezdjęciezdjęcie

Ponadto urządzenie do wydłużania dodatkowo poszerza zakres produkcji pieczywa, włączając w to bułki do hot-dogów/paluchy, czy bułki do hamburgerów. Zapewnia to prawdziwą uniwersalność w jednym małym urządzeniu.

W naszej ofercie znajduje się także dzielarka do chleba.

 

Zaokrąglanie ciasta w dzielarko-zaokrąglarce do bułek

Kompaktowa dzielarko-zaokrąglarka do bułek Gemini firmy MONO została zaprojektowana, aby zminimalizować wysiłek wkładany w produkcję dużej ilości bułek o powtarzalnej jakości. To doskonałe rozwiązanie dla małych i średnich piekarni rzemieślniczych.

Dwurzędowa dzielarko-zaokrąglarka automatyczna jest ładowana ciastem od góry poprzez lej, który z boku posiada dwa posypywacze mąki. Wspomagają one czysty i płynny ruch ciasta przez cały proces dzielenia i zaokrąglania. Gwiazdy delikatnie odcinają kawałki ciasta i ostrożnie podają je do komory głównej, gdzie jest ono popychane przez tłok do komory zaokrąglającej bębna. Tu są odcinane w zależności do ustawionej wielkości.

Bęben następnie obraca się do ponownego cyklu napełnienia ciastem. Natomiast kawałki ciasta zostają zaokrąglone przez płytę zaokrąglającą. Fotokomórka stale monitoruje podawanie ciasta z leja i zapewnia płynny, nieprzerwany transport do sekcji dzielących i zaokrąglających maszyny. Uformowane kawałki ciasta są następnie transportowane z maszyny za pomocą taśmy odbiorczych.

Każdy etap procesu dzielenia i zaokrąglania jest sterowany z komputera za pomocą intuicyjnego, kolorowego ekranu dotykowego, który przechowuje do 60 programów. Po utworzeniu i zapisaniu receptury produktu można ją natychmiast wywołać po dotknięciu ikony.

Okienka inspekcyjne do podglądu skierowane w stronę operatora zapewniają piekarzowi bezpieczny i łatwy monitoring poziomu ciasta w leju i komorze dzielenia w czasie pracy maszyny. Dzielarko-zaokrąglarka do bułek jest wyposażona w system zabezpieczający, które natychmiast zatrzymuje maszynę, jeśli zostanie otwarty którykolwiek z punktów dostępu.

 

Przystawka do wydłużania ciasta

zdjęcie

 

Wersja z przystawką do wydłużania ciasta zwiększa gamę produktów i możliwość produkcji dzielarko-zaokrąglarki automatycznej. Dzięki niej formuje bułki typu hot dog, paluch, hamburger i bułki wydłużane.

Połączenie możliwości dwurzędowej dzielarko-zaokrąglarki do bułek o zakresie wagowym 40 do 110 g z dodaną funkcjonalnością urządzenia do wydłużania pieczywa, umożliwia produkcję szerokiej gamy doskonale zaokrąglonych bułek o różnej wadze, rozmiarze i kształcie. Urządzenie jest wszechstronną mini linią produkcyjną do bułek.

zdjęciezdjęciezdjęcie

 

Proste i intuicyjne w obsłudze urządzenie do wydłużania bułek delikatnie przenosi zaokrąglone kęsy ciasta z dzielarko-zaokrąglarki automatycznej i zabiera je w kontrolowaną podróż przez wiele rolek i pasów, aby stopniowo i systematycznie zmniejszyć ich grubość i zmienić formę. Na końcu tego procesu bułki osiągają odpowiedni kształt i rozmiar.

Po osiągnięciu przez bułkę doskonałego kształtu, wartości z rolek i pasów można wprowadzić do programu z recepturą produktu w ekranie dotykowym. W ten sposób można w kolejnych partiach produkować bułki, które będą miały ten sam kształt i jakość.

Taśmy do odbioru bułek można ustawiać pod różnymi katami, tak aby ułatwić pracę piekarzowi i dopasować je do kształtu pomieszczenia. Po zakończeniu procesu można je złożyć. W ten sposób oszczędza się cenne miejsce w piekarni.

Korzystnym rozwiązaniem w przystawce do wydłużania bułek jest pobieranie zasilania z dzielarko-zaokrąglarki do produkcji bułek Gemini. Urządzenie nie wymaga więc własnego zasilania.

Podstawowe części dzielarki do bułek Gemini:

  • lej na ciasto,
  • sterownik z ekranem dotykowym,
  • posypywacz mąki,
  • port USB,
  • obudowa zewnętrzna,
  • wyłącznik awaryjny,
  • taśmy odbierające,
  • okienko inspekcyjne,
  • pojemnik,
  • kółka

Polecamy także dzielarkę do luźnych ciast.

 

Ekran dotykowy dzielarki do bułek

 

Ekran dotykowy dzielarki do bułek

Panel sterowania z kolorowym ekranem dotykowym dzielarko-zaokrąglarki automatycznej Gemini zapewnia pełne sterowanie procesem dzielenia i zaokrąglania. Każda z sześciu kolumn na ekranie odpowiada za inny element programu.

1. Prędkość – tempo pracy maszyny;
2. Regulacja komory – pojemność komory;
3. Posypywacz mąki I – ilość mąki potrzebnej do obróbki ciasta;
4. Zakres wagowy – waga kęsa ciasta;
5. Posypywacz mąki II – ilość mąki na pasach odbierających;
6. Prędkość zaokrąglania – prędkość płyty zaokrąglającej

Każde z ustawień można zmienić w dowolnym czasie pracy, aby dokładnie dopasować maszynę do własnych potrzeb produkcyjnych. Pozostałe kolorowe ikony w rogu na dole z lewej strony ekranu odpowiadają za uruchomienie lub wyłącznie maszyny oraz płyty zaokrąglającej oraz pozwalają na uzyskanie dostępu do ekranu sterownia przystawki do wydłużania kęsów ciasta.

Oprogramowanie maszyny umożliwia również wprowadzenie kosztu za kWh energii elektrycznej, umożliwiając maszynie automatyczne obliczanie, ile roboczogodzin była używana wraz ze wskazaniem całkowitego zużycia energii elektrycznej.

 

Ekran dotykowy przystawki do wydłużania

Ekran dotykowy przystawki do wydłużania

Ekran dotykowy przystawki do wydłużania kęsów ciasta również jest bardzo intuicyjny w użyciu i zapewnia prostą regulację urządzenia. Dzięki odpowiednim ustawieniom możemy produkować bułki do hot dogów, paluchy lub bułki do hamburgerów.

1. Rolka wstępna – używana głównie do produkcji bułek do hamburgerów, w celu przekazania zaokrąglonych kęsów ciasta z dzielarko-zaokrąglarki automatycznej i rozpoczęcia procesu wydłużania.
2. Rolka wtórna – używana do stopniowego zmniejszania grubości kęsa ciasta.
3. Prowadnica centrująca – używana do prawidłowego ustawienia kęsa ciasta, gdy zostanie on przekazany na dolne pasy.
4. Górny pas dociskowy (lewy) – używany do dalszego zmniejszania grubości kęsa ciasta na bułkę do hamburgera, palucha
5. Górny pas dociskowy (prawy) – używany w połączeniu z górnym pasem dociskowym (lewym), aby uzyskać żądany wynik.

Zielona ikona w lewym dolnym rogu ekranu przełącza prędkość górnego pasa między standardową prędkością pojedynczą a prędkością podwójną. Wskazane jest ustawienie na podwójną prędkość, aby produkować bułki paluchy.

Po wprowadzeniu wartości, można je zapisać w programach poszczególnych produktów, aby wykorzystać je w przyszłości.

 

Łatwe czyszczenie maszyny

Dwurzędowa dzielarko-zaokrąglarka automatyczna do produkcji bułek Gemini firmy MONO z przystawką do wydłużania została zaprojektowana w taki sposób, aby zapewnić bezpośredni i nieograniczony dostęp do wszystkich miejsc wymagających obsługi i konserwacji. To sprawia, że regularne czyszczenie jest szybkie, łatwe i bezproblemowe.

Do wszystkich kluczowych podzespołów w obu urządzeniach zapewniliśmy łatwy dostęp przez specjalnie zaprojektowane okienka i drzwi. Umożliwiają one dokładne i higieniczne czyszczenie przy najmniejszym wysiłku części:

  • posypywacz mąki,
  • lej na ciasto,
  • gwiazdy,
  • komora i tłoczki,
  • bęben,
  • rolki dociskowe,
  • szczotki czyszczące,
  • pojemnik na olej,
  • pasy, szczotki, rolki i prowadnice

Regularne czyszczenie i konserwacja maszyny do produkcji bułek Gemini jest kluczowe, aby utrzymać najwyższą jakość produkcji, zapewnić najwyższe normy higieny i zmaksymalizować trwałość produkcyjną maszyn. Dostarczamy obszerne wizualne przewodniki i instrukcje czyszczenia krok po kroku, aby cały proces był jak najprostszy.

Po wykonaniu głównych czynności czyszczenia, wszelkie pozostałości mąki i małe fragmenty ciasta można łatwo usunąć z wewnętrznych powierzchni za pomocą odkurzacza. Naturalnie, ponieważ pył mąki jest wysoce łatwopalny, zaleca się używanie odkurzaczy specjalistycznych.

Potrzebne są zaledwie 4 proste narzędzia do czyszczenia:

 

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
szczotka ścierna
skrobak
odkurzacz
wilgotna ścierka

 

zdjęciezdjęciezdjęcie

Schemat techniczny

zdjęciezdjęcie

 

 

YouTube