Linia do bułek Eberhardt

Automatyczna linia do bułek okrągłych i wydłużanych firmy Eberhardt pozwala na usprawnienie i przyspieszenie procesu przygotowania ciasta do wypieku. Mechaniczny proces formowania ciasta utrzymuje rzemieślniczą jakość bułek i wysokie walory ich smaku.

Linia do bułek Eberhardt gwarantuje utrzymanie wysokiego standardu i powtarzalność produktu. To wydajne urządzenie – wytwarza od 4 do 12 tys. sztuk bułek w ciągu godziny. Zestaw ten jest więc propozycją dla średnich i dużych zakładów piekarniczych. Mimo tak dużych możliwości kompletna linia do bułek nie zabiera dużo miejsca.

Automatyczna linia do bułek

Stosowanie zestawu pozwala także na redukcję innych kosztów. Cały proces formowania i przygotowania pieczywa do wypieku może obsługiwać zaledwie jedna osoba. Doświadczenia piekarniczego wymaga jedynie przygotowanie receptury ciasta.

Zakładom piekarniczym dbającym o jakość wyrobów polecamy także nasze linie do chleba.

 

Proces formowania kęsów w linii do bułek

Linia do bułek rozpoczyna swój cykl od przetransportowania ciasta z miesiarki do leja maszyny. Podczas procesu zasysania ciasta do komory dzielącej, jest ono wciągane do tłoka wciskającego, który następnie przekazuje ciasto do poszczególnych tłoków dozujących. Kęsy ciasta spadają do mechanizmu zaokrąglającego. Poprzez ruch obrotowy wewnątrz modułu zaokrąglania i za pomocą taśmy bezpośrednio stykającej się z modułem zaokrąglania, kęsy ciasta znajdujące się w komorze ulęgają zaokrągleniu. Zaokrąglone kęsy podawane są na taśmy rozdzielające.

Można wyposażyć maszyny linii do bułek w przestawne taśmy rozdzielające, co daje możliwość zwiększenia asortymentu wyrobów. W grę wchodzi także redukcja liczby rzędów. Jeden tłok dozujący może zostać wyposażony w mechanizm blokujący, który umożliwia redukcję ilości rzędów z 5 na 4 (tłoki zamykające dla trybu 4-rzędowego). Aby wykorzystać pełen zakres wydajności i możliwości maszyny, konieczne jest zastosowanie różnych wielkości tłoków i dostosowanie ich do danej gramatury. Przy szerokim asortymencie produktów oznacza to konieczność wielokrotnej wymiany tłoków.

 

Synchronizacja linii do bułek z innymi modułami

Sterowanie zakłada szeroką możliwość synchronizacji z następnymi urządzeniami

Garownia wstępna

Czas przejścia produktów to ok. 7 min przy 35 taktach/min. i oznacza, że łączny czas garowania wyniesie ok. 12 min. Po przekazaniu kęsów ciasta do stacji stemplowania szalki odkażane są za pomocą lampy UV i suszone nadmuchowo. Garownia wyposażona jest w klimatyzację. Sterowanie temperaturą następuje automatycznie. Dodatkowo garownia wyposażona jest w nadmuch świeżego powietrza.

W stacji stemplowania-cięcia kęsy przekazywane są do oddzielnych szalek – do wyboru okrągłych lub podłużnych. Produkty mogą zostać dociśnięte, a potem zostać stemplowane lub nacinane. Istnieje możliwość deaktywacji noża i produkcji wyłącznie kęsów wydłużanych. W przypadku produktów ciętych, głębokość cięcia jest regulowana bezstopniowo.

Stacja stemplowania wyposażona jest w narzędzia do wytwarzania:

  • bułek kajzerek,
  • bułek ciętych,
  • bułek podwójnych,
  • hot dogów,
  • hamburgerów,
  • chałki.

Z naszej oferty polecamy agregat garowniczy Lillnord.

Garownia końcowa

Czas przejścia produktów wynosi ok. 28 min. Po przekazaniu kęsów ciasta do odkładania szalki odkażane są za pomocą lampy UV i suszone nadmuchowo. Moduł odkładania przeznaczony jest do odkładania kęsów ciasta na 1 blachę 58 x 98 cm. Odkładanie następuje poprzez taśmę zdejmującą kęsy – ilość rzędów jest regulowana. Poszczególne schematy odkładania mogą zostać zaprogramowane i w razie potrzeby są dostępne przez naciśnięcie odpowiedniego przycisku.

W naszej ofercie mamy także inne linie do bułek, np. dzielarkę automatyczną z przystawką do wydłużania Mono. Zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami.

 

zdjęcie

zdjęcie

 

zdjęcie

 

zdjęcie

 

YouTube