Komory szokowego mrożenia lillnord shockline

zdjęcie
Nowoczesne komory szokowego mrożenia Lillnord Shockline pozwalają na przechowywania ciasta bez obawy o wysuszenie czy pogorszenie smaku. Urządzenie przeprowadza mrożenie szokowe w temperaturze -35°C.

 

 

Zalety komory szokowego mrożenia Lillnord Shockline:

  • szybkie i skuteczne zamrażanie dużych ilości ciasta (wstępnie upieczonego lub wstępnie zagarowanego),
  • gwarancja niewysuszenia wyrobów,
  • poprawa efektywności wykorzystania linii do produkcji ciasta,
  • utrzymanie jednorodnej temperatury w następnym magazynie-zamrażalniku.

zdjęcie

 

System transportu wózków piekarniczych

Wózki są automatycznie przesuwane przez specjalny system transportu. Potrzebny czas oblicza system komputerowy komory szokowego mrożenia. Jest on zawsze dostosowany do wymagań poddawanych działaniu temperatury produktów. Przenośnik jest dostosowany do wszystkich typów wózków dostępnych na rynku.

zdjęcie

Cechy systemu transportu wózków:

  • regulowana prędkość przesuwu,
  • solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej,
  • kompletny system bezpieczeństwa,
  • możliwość zsynchronizowania z automatycznymi drzwiami przesuwnymi.

 

Sprężarki i skraplacze do mrożenia szokowego

Komory szokowego mrożenia Lillnord Shockline współpracują ze sprężarkami Bitzer, które dostarczamy wraz z kompletnym panelem sterowniczym, skraplaczem, manometrami, czujnikiem ciśnienia oraz filtrem. Niemieckie komponenty Bitzer są jednymi z najlepszych na świecie urządzeń tego typu. Dzięki nim zapewniamy Klientom wysoką niezawodność pracy urządzeń do mrożenia szokowego.

zdjęcie

Informacje dodatkowe:

  • poziom hałasu 45 dB,
  • zwiększona wydajność zamrażania,
  • oszczędność energii,
  • w komplecie dostarczamy dmuchawę kontrolną,
  • separacja sprężarki i skraplacza.

 

zdjęciezdjęciezdjęciezdjęciezdjęcie

 

Utrzymanie czystości

Podłoga w komorze szokowego mrożenia Lillnord Shockline wykonana jest z 3-milimetrowej stali nierdzewnej w formie wanny z zaokrągleniem wklęsłym. Ma całkowicie spawane narożniki, które umożliwiają szybkie i łatwe czyszczenie urządzenia. Ogrzewanie podłogowe zapobiega kondensacji.

 

zdjęcie

Zalety:

  • unikalna konstrukcja podłogi, która zapobiega przenikaniu wody i skraplaniu się pary wodnej,
  • podłoga urządzenia jest wodoodporna,
  • para wodna nie skrapla się w urządzeniu – temperatura podłogi jest ustawiona powyżej punktu rosy, ale nigdy powyżej temperatury garowania,
  • ciepło wydzielane przez ogrzewaną podłogę jest w pełni wykorzystywane, a zużycie energii jest neutralne (ciepło pozostaje wewnątrz komory nie powodując skroplin i przemarzania podłogi).

Zawsze gdy zwiększa się różnica temperatur, skrapla się woda. Gdy ta różnica staje się szczególnie duża, jak np. w przypadku różnicy między temperaturą otoczenia i temperaturą wewnątrz komory szokowego mrożenia, natychmiast pojawia się ryzyko przemrożenia. Dlatego urządzenie jest wyposażone w podłogę z automatycznym ogrzewaniem. Całkowita grubość podłogi to tylko 25 mm.

Z uwagi na niewielką grubość nie jest konieczne kosztowne wkopywanie się w betonową podłogę piekarni. Wystarczy rampa, przy użyciu której wprowadzenie do środka wózków piekarniczych odbywa się bez większego wysiłku.

3 mm podłoga w formie wanny z wyokrągleniem wklęsłym, ogrzewana
Opcja w przypadku SemiLine. Standard dla TopLine i ShockLine. Opcjonalnie dla wszystkich innych typów produktów
Długa żywotność i ergonomia
Zawsze gdy zwiększa się różnica temperatur, skrapla się woda. Gdy ta różnica staje się szczególnie duża, jak np. w przypadku różnicy między temperaturą otoczenia i temperaturą wewnątrz komory zamrażalniczo – garowniczej, natychmiast pojawia się ryzyko przemrożenia. Dlatego TopLine jest wyposażone w podłogę z automatycznym grzaniem. Całkowita grubość podłogi to tylko 25 mm.
Z uwagi na niewielką grubość nie jest konieczne kosztowne wkopywanie się
w betonową podłogę piekarni. Wystarczy rampa, przy użyciu której wprowadzenie do środka wózków piekarniczych odbędzie się bez większego wysiłku.

 

Sterowanie komputerowe i panel dotykowy

zdjęcie

System chłodzenia Lillnord ma bardzo prosty system sterowania procesem mrożenia szokowego. Wszystkie potrzebne parametry można ustawić kilkoma naciśnięciami klawiszy. Wyraźny tekst na wyświetlaczu potwierdza wprowadzone ustawienia. Można ustawiać m.in. programy dzienne i tygodniowe.

System komputerowy w komorze szokowego mrożenia Lillnord Shockline może być kontrolowany zdalnie. Posiada opcje dla wszystkich produktów.

Niezwykle prosty i ekonomiczny system nadzoru Supervision w najwyższym stopniu chroni przed przerwami w produkcji i stratami finansowymi. Z centrum kontroli firmy Lillnord można nadzorować przez modem urządzenia. Sygnał alarmowy przesyłany jest do centrum kontroli w fabryce Lillnord, gdzie następuje jego analiza. Pracownicy nadzoru znajdują najlepsze dla Państwa rozwiązanie. Ponieważ większość sygnałów alarmowych dotyczy problemów związanych z pracą urządzenia, np. „ktoś zapomniał zamknąć drzwi magazynu-zamrażarki”, przeważnie wystarczy jeden telefon na podany przez Państwa numer awaryjny.

W przypadku usterek elektrycznych otrzymają Państwo wiadomość, że należy wezwać serwis elektryczny. W pozostałych przypadkach autoryzowany serwis chłodniczy usunie awarię w krótkim czasie.

POBIERZ FOLDER

zdjęcie

Dodatkowe szczegóły:

  • 20 /100 mm poręcz ochronna – PCV,
  • profil Z, gumowa membrana rozprężną,
  • 3 mm nierdzewna podłoga z zaokrąglonymi bokami i narożnikami,
  • wycięcia dla ogrzewania podłogowego,
  • 22 mm podłoga z pianki, wzmacniana,
  • ściana boczna – 80 mm, izolowana,- listwa ochronna,
  • uszczelnienie żywicą,
  • długa żywotność i ergonomia.

W naszej ofercie znajdują się także inne urządzenia chłodnicze duńskiej firmy Lillnord, np.:

Zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami.

YouTube