STRAIGHTLINE (modułowe systemy mrożenia i przechowywania -34°C/+12°C)
Twoje zyski:
– lepszy rozwój substancji aromatycznych
– możliwość produkcji dużego asortymentu ciasta i/lub deserów
– świeże produkty cukiernicze dostępne „od ręki”
– bardzo wysoka zdolność chłodnicza zamrażarki – mrożenie 50 kg ciasta
i/lub deserów (waga pojedynczego wyrobu – 60 g) od +25°C do -7°C w ciągu 45 minut!
– efektywne wykorzystanie urządzeń produkcyjnych
– przeniesienie godzin pracy z nocy na dzień
– konstrukcja modułowa – jednostki wykonane na wymiar, według potrzeb klienta
Zamrażanie szokowe i składowanie
Temperatura -34°C ÷ +12°C
Wilgotność względna: 82 ÷90%
Mrożenie szokowe wyrobów (masa pojedynczego wyrobu – 60 g) w module mrożenia szokowego
Rozmrażanie HotGas
Nowy system chłodnictwa Lillnord
Jakość wstępnie chłodzonego jak i zamrażanego ciasta jest ogólnie określone przez warunki kontroli oraz odbioru ciepła z kęsów ciasta do powierzchni parownika – zarówno podczas zamrażania jak również w kolejnej fazie przechowywania. W celu optymalizacji tej właśnie jakości Lillnord wynalazł nowy system parowników przyjaznych dla wymagań rozmrażania gorącymi gazami i nowy i równie innowacyjny system wentylacji z silnikiem na prąd stały.
Rozmrażanie Gorącymi gazy
W związku z koniecznością odszraniania parowników, system gorących gazów jest przyjazny dla środowiska i zdecydowanie najbardziej wydajnym systemem, w porównaniu do tradycyjnych systemów opartych na grzałkach elektrycznych. Dzięki systemowi gorącego gazu, ciepło kondensacji w sprężarce jest wykorzystywane jako środek do odmrażania rur chłodniczych w parowniku, co oznacza, że parownik jest wolny od lodu w ciągu 2 do 3 minut. W tradycyjnym odszranianiu elektrycznym, systemy grzewcze i poszczególne elementy grzejne są umieszczone centralnie w parowniku. Fakt ten powoduje powolne i nierównomierne rozmrażanie. W celu uzyskania tej samej temperatury odszraniania na całej powierzchni chłodzenia i wolne od lodu parownika czas rozmrażania musi być od 7 do 8 razy dłużej. Ponadto, w związku z tym dłuższy czas rozmrażania większy przeciek ciepła następuje, i to ciepło sprężarki również do wyeliminowania.
Oszczędność energii o ok.. 88% to fakt, z systemem gorącego gazu w porównaniu z tradycyjnymi systemami rozmrażania.
Ponadto do instalacji systemu HotGas z SupraCooler nie jest wymagane ciągnięcie podwójnych rur chłodniczych tylko zakładamy zawór 3-drogowy. Tradycyjne systemy wymagają poprowadzenie dodatkowej instalacji rur termo-zawór do skraplacza.
Wreszcie, istnieje ryzyko, z tradycyjnych systemów, że sprężarka nie jest wystarczająco chłodzony a tym samym bardziej podatne na uszkodzenia. W skrócie: tradycyjne systemy są bardzo złożone, a tym samym koszty instalacji są znacznie wyższe.
Klimatyzator SupraCooler
Standard w Supra Line. Opcje w pozostałych urządzeniach
– SupraCooler to opatentowany system
– Optymalna temperatura i wilgotność względna na poziomie 90%
– minimum 18% oszczędności energii
Porównanie tradycyjnego systemu z termozaworem oraz systemu Lillnord SupraCooler:
1)Klimat w magazynie z tradycyjnym układem klimatyzacji z termozaworem = wysuszanie ciasta;
2)Klimat w magazynie z SUPRACOOLER = brak wysuszania ciasta;
3)Gęstość i wilgotność powietrza przy 760 mm słupa rtęci i według tabeli temperatury punktu rosy;
4)Temperatura punktu rosy w oC;
5)Termozawór;
6)SupraCooler;
Ściana wyrównująca ciśnienie zapewnia jednorodne zamrażanie i zapobiega tworzeniu się oblodzenia w urządzeniu.
Normalny parownik = wilgotność względna od 50 do 70% Zalany parownik = wilgotność względna 82% do 90%
Patent Lillnord DK 174179
Konwencjonalne układy chłodzenia
200-STOPNIOWA REGULACJA PRĘDKOŚCI POWIETRZA
Opcja dla LuxLine. Standard dla wszystkich typów produktów
200-stopniowa regulacja prędkości powietrza
Aby zapobiec wysuszeniu kęsów ciasta, powietrze powinno być prowadzone przez nie w sposób łagodny i jednorodny. Cel ten osiąga się za pomocą obniżanego sufitu i płyt rozprowadzających powietrze (ściana wyrównująca ciśnienie).
Najistotniejsza jest jednak nasza 200-stopniowa regulacja prędkości powietrza i liczba wentylatorów. Rozsądniej jest zainstalować wiele małych wentylatorów niż jeden „turbo”.
Urządzenia Lillnord są wyposażone w system regulacji prędkości, który steruje dostawami powietrza. Zwykłe systemy dostępne na rynku mają 2-3 prędkości. System Lillnord przyczynia się do zmniejszenia kosztów energii, a także zapobiega wysuszaniu ciasta i utracie jego właściwości.
18% oszczędności energii z systemem SupraCooler
Standard dla SupraLine i StraightLine. Opcja dla innych typów produktów
Zalety układu chłodniczego z SupraCooler:
– o 33% zwiększona wydajność parownika
– mniejsze tworzenie się lodu na parowniku
– mniejsze zużycie energii podczas rozmrażania
– skrócenie czasu pracy sprężarki
– zwiększona wydajność chłodnicza
= minimum 18% oszczędności
Sprężarki i Skraplacze
Sprężarki Bitzer – wysoka, niemiecka jakość.
Sprężarki są dostarczane wraz z kompletnym panelem sterowniczym, skraplaczem, manometrami, czujnikiem ciśnienia oraz filtrem.
Komponenty Bitzer są jednymi z najlepszych urządzeń na świecie, dlatego możemy zapewnić wysoką niezawodność pracy urządzeń.
Opcje dodatkowe:
– Poziom hałasu 45 dB (A) (5m)
Poziom hałasu 35 dB (A) (10m)
– Oszczędność energii
– W komplecie – dmuchawa kontrolna
– Separacja sprężarki i skraplacza
Sterowanie komputerowe i panel dotykowy
System chłodzenia Lillnord pomaga zarabiać pieniądze podczas snu; równie proste jest sterowanie pracą urządzenia. Wszystkie potrzebne parametry można ustawić kilkoma naciśnięciami klawiszy. Wyraźny tekst na wyświetlaczu potwierdza ustawienia.
Programy dzienne i tygodniowe są dostępne w każdej chwili.
Przyjazne dla użytkownika:
– prosty w obsłudze – wszystkie potrzebne informacje są wyświetlane na panelu
– widoczna sygnalizacja usterek i nieprawidłowości.
– automatyczny zapis błędów (max 120 rejestracji)
– zdalny dozór przez protokół TCPIP – opcja
– Szybkie i łatwe ustawienie/kasowanie temperatury i wilgotności
– 200-stopniowa, inteligentna regulacja obrotów wentylatora w okresach rozmrażania i garowania
– regulacja ogrzewania podłogowego
– regulacja ogrzewania ramy drzwi
– dostosowanie krzywych rozmrażania i garowania według własnych potrzeb
– dostosowanie funkcji start-up do wczesnego rozgrzania pieca
– Odczyt dnia i godziny dla zakończenia procesu fermentacji
– dostępna funkcja logowanie pamięci USB dla odczytywania parametrów urządzenia
– łatwa w czyszczeniu wytwornica pary
– Program FlexBaker – możliwe rozwiązanie
– Bezpośredni odczyt krzywej postępu
Wielkość urządzeń
Moduły chłodni
magazynowej (1-2)
Moduł zamrażarki
szokowej
Moduły zamrażarki
magazynowej (1-4)
Gł x Wys x Szer (mm) | Głębokość przy otwartych drzwiach (mm) | Maksymalne wymiary tacy (mm) | Maksymalna ilość tac |
SL 2 1145 x 2030 x 2080 | 1845 | 800 x 600 600 x 400 | 45 90 |
SL 4 1145 x 2900 x 2080 | 1845 | 800 x 600 600 x 400 | 75 150 |
SL 6 1145 x 3770 x 2080 | 1845 | 800 x 600 600 x 400 | 105 210 |
SL 8 1145 x 4640 x 2080 | 1845 | 800 x 600 600 x 400 | 135 270 |
SL10 1145 x 5510 x 2080 | 1845 | 800 x 600 600 x 400 | 165 330 |