Zakłady spożywcze dążą do przyspieszania i usprawniania produkcji swoich wyrobów cukierniczych i piekarniczych przy zachowaniu ich jak najwyższej jakości. Profesjonalne linie do bułek renomowanych marek, takich jak Mono czy Eberhardt, umożliwiają automatyzację całego procesu. To z kolei w dużej mierze przyczynia się do zwiększenia ilości wytwarzanych produktów w ciągu dnia, a jednocześnie zmniejsza koszty produkcji, ponieważ do obsługi całej linii do bułek wystarczy zaledwie jedna osoba. Inwestycja w postaci zakupu nowoczesnych sprzętów szybko się więc zwraca i wpływa na opłacalność produkcji wypieków.
Z czego składają się nowoczesne linie do bułek?
Linie do bułek składają się z kilku elementów, które umożliwiają cały proces produkcji tych wyrobów – od przygotowania masy do uformowania z niej wyrobów gotowych do wypieku. Co istotne, urządzenia te wyróżniają się dużą funkcjonalnością i wydajnością – mogą wytwarzać nawet 12 000 bułek w ciągu jednej godziny.
Jednocześnie cechują się one kompaktowymi rozmiarami – skonstruowane są w taki sposób, by nie zajmowały dużo przestrzeni na terenie zakładu. W zakres linii do bułek wchodzi m.in. miesiarka spiralna, komora dzieląca, tłoki dozujące, mechanizm zaokrąglający, a także taśmy transportowe i rozdzielające, które umożliwiają zwiększenie asortymentu wyrobów.